Bliv en Bad Boy – Under Cover Betjent Deler ud af Sin Viden

Så du kunne godt tænke dig at blive en rigtig “bad boy”, altså sådan en semi-gangster der får respekt fra folk omkring dig? Du vil gerne have at folk tænker du er farlig, og derfor ikke røvrender dig? Det er ikke umiddelbart den bedste plan i verden, men vi har alligevel tænkt os at hjælpe dig. Vi har interviewet Peter Kristensen – eller, det er ikke hans rigtige navn. Peter er nemlig under cover betjent, og har i årevis specialiseret sig i at komme helt ind i de kriminelle banders indre cirkel. Hans job har været at overvåge bandernes aktiviteter indefra, og kunne give besked til politiet hvis der er noget stort under opsejling.

For at kunne komme så langt ind i miljøet, er man typisk nødt til at gøre én af to ting:

  1. Lav en masse kriminelle opgaver for banden, og stig i graderne den vej igennem

eller:

  1. Vind de etablerede medlemmers respekt og bliv optaget som en del af den indre cirkel

Som betjent – undercover eller ej – kan man ikke rigtigt rende rundt og lave kriminalitet for bankerne. En under cover betjent er derfor nødt til at vinde respekt fra de etablerede medlemmer og forsøge at hoppe foran i køen.

Dette gøres ofte ved hjælp af lidt “skuespil” og et nøje opsat scenaire, hvor det ser ud som om den betjenten var involveret i en tung sag. Et typisk eksempel er, at den rivaliserende gruppe er blevet angrebet eller bestjålet – nu tager politiet noget af deres bevismateriale, og hemmeligholder det. De giver det så til undergrundsbetjenten, der så kan tage hen til bandens topfolk og “bevise” at han var en aktiv del af angrebet.

Det er dog ikke nok at have en god historie. Man skal også ligne en “bad boy” – altså en der hører til i miljøet. Her skal politiuniformen eller skjorten og slipset altså skiftes ud med Nike sko og Hættetrøjer. Det er faktisk også langt mere behageligt, siger Peter:

“De kriminelle har virkelig fat i den lange ende, når det kommer til påklædning! Så meget mere behageligt. Haha.”

Politiet hyre typisk mode-eksperter til at kigge på de kriminelles påklædning, og danne sig et indtryk af hvordan en bande opererer og tænker. Meget aktivitet bindes i den måde folk klæder sig på, og ved at efterligne den nøje, bliver det lettere at trænge helt ind til kernen af de kriminelle grupper. Det er altså ikke nok at tage det stereotypiske tøj på – der skal kigges nøje på referencer til bands, film og lignende, for at se hvordan subkulturen identificerer sig selv og tænker. Identifikation af de kriminelles tøjvalg er en langt større del af det moderne politis arbejde, end de fleste danskere er klar over.