Tænk Læring ind i Barnets Leg Tidligt

Alle voksne mennesker ved, at børn elsker at lege. Det er altså ikke en aktivitet der i sig selv undrer os på nogen som helst måde. Vi er vant til at se, at børn leger, og ser det derfor som en naturlig ting for dem at gøre. Men hvor mange af os har stillet spørgsmålet: hvorfor? Hvad er mon grunden til, at børn godt kan lide at lege? Hvad er formålet med den aktivitet?

Jeg tror mange af os undlader at stille det spørgsmål, fordi vi ikke kan lide tanken om, at leg har et formål. Vi kan godt lide idéen om, at leg bare er en sjov aktivitet der ikke fører til noget. Jeg er ikke helt sikker på, hvorfor vi instinktivt synes godt om den tanke. Måske handler det om, at det fjerner noget ansvar fra os? Hvis leg reelt bare er ”spild af tid”, så behøver vi ikke at tænke på hvordan vores børn leger. Det er bare for sjov, og én form for leg er dermed ikke bedre end en anden. Hvis leg ikke tjener en funktion, så kan alle aktiviteter dit barn nyder at deltage i, være acceptable. Det er en rar historie at fortælle sig selv som forælder, da det giver os lov til at slappe af. Det er hårdt at have børn, og man har altid mange bolde i luften på én gang. Hvis vi ser vores barn smile og grine, når de leger, så vil vi altså bare gerne kunne nyde det.

Det mener jeg da helt sikkert også, at man skal kunne. Du har et enormt stort ansvar som forælder. Det er dit ansvar, at holde dit barn i live. Verden er et farligt sted, og børn kan let forvilde sig ud i farlige situationer, hvis de er på egen hånd. Det er også vores ansvar, at vores børn er glade og føler sig trygge. Hvis du ser dit barn smile stort, mens det leger, så har du altså allerede opfyldt disse to primære mål. Du kan godt klappe dig selv på skulderen – du gør det godt! Dit barn er tydeligvis i live, det er sundt og glad, og det kan lege uden bekymringer. Du er en fantastisk mor eller far!

Men hvis du har overskuddet til det, så kan du påtage dig mere ansvar. Du kan eksempelvis løfte ansvaret for barnets læring. Leg er nemlig ikke ”spild af tid”: det er en læringsaktivitet. Leg er ikke noget, der kun er forbeholdt mennesker. Det er meget almindeligt for dyr at lege. Hundehvalpe leger med hinanden, og det samme gør tiger-unger. Dyreunger spilder dog absolut ikke deres tid, når de leger: det er derimod en vigtig del af deres opvækst. Igennem leg lærer de, hvordan de gebærder sig. Leg er læring.

Hvis du ser leg som læring, så kan du tænke læring ind i dit barns leg fra en tidlig alder. Nogle former for leg er nemlig mere lærerige end andre. Dit barn vil lære langt mere af, at lege med Lego Duplo, end de vil ved at se den samme tegnefilm på fjernsynet for 20. gang. Duplo vil lade dem opbygge deres finmotorik, udvide deres intuition omkring verden, og måske inspirere dem til at lege med lego-klodser når de bliver ældre.