Har du Nogensinde Funderet over Hvor Heldig Du Er?

Jeg tror godt vi danskere kan lide at slå rekorder, og specielt hvis vi kan slå to rekorder på samme tid, der på en eller anden måde er i karambolage med hinanden. Måske det stammer fra vores mørke og sarkastiske form for humor, eller også er det bare tilfældigt. Det er i hvert fald sjovt, hvordan vi formår at blive erklæret ”Verdens lykkeligste folk” det samme år, som vi topper listen over lande med ”Flest personer på antidepressiv medicin”. Vi elsker at skælde ud på vores politikere og gå op i diverse mærkesager, samtidig med at vi brokker os over, at ingen står for noget som helst længere: at alle bare søger mod midten for at høste stemmer. Hvordan kan vi gøre begge dele på én gang, uden overhovedet at fundere over at de går i modsat retning?

Jeg tror det handler om, at vi ikke rigtigt har indset hvor heldige vi er. Det er helt naturligt for os mennesker, at have øjne og øre åbne for problemer. Hvis vi skruer tiden langt tilbage, så var et godt øje for problemer en absolut nødvendighed for at kunne overleve. Det var bedre at tro man så en løve inde i skoven, og så den ikke var der, end at tænke at alt var godt og så blive spist. Man kan derfor sige, at vi alle sammen er lettere paranoide, og aldrig rigtigt kan acceptere at alt er godt.

Vi har et nærmest utopisk samfund i Danmark i dag. Prøv lige at tænk over, hvor godt vi har det! Ingen af os risikerer at sulte. Hvis vores bil bryder sammen, så tager vi den hen til nissan service og de ordner den hurtigt og effektivt for os. Hvis vi mister vores arbejde, har langt de fleste af os en fornuftig opsparing, da vi har lært fra en tidlig alder at lægge penge til side. Hvis opsparingen slipper op, så har vi et aktivt arbejdsmarked og en statsbetalt uddannelse, der nærmest garanterer os at kunne finde et arbejde relativt hurtigt. Hvis det ikke går hurtigt nok, så har vi A-kassen eller kontanthjælpen til at sikre vi får mad på bordet, ind til vi finder os et arbejde. Ingen af os behøver bekymre os om de helt basale behov. Vi ved, at vi altid vil have tag over hovedet og mad på bordet. Vi burde kunne slappe helt af.

Men vi er ikke designet til at kunne slappe helt af. Det er første gang i verdenshistorien, hvor noget menneske på planeten, har haft det så godt og trygt som vi har det her i Danmark. Vores krybdyrs hjerner laver derfor det, de altid har gjort rigtigt godt: de leder efter problemer! Det er derfor vi formår at finde ting at brokke os over i vores utopia, også selvom det ikke er problemer der holder, hvis først vi inspicerer dem nærmere.