Den perfekte have

Bor du i hus, så følger der som regel en have med til. Har du lyst til at have en pæn have, men ikke lyst til at bruge oceaner af tid på at vedligeholde den – så er du måske en af de haveejere, som elsker dine have, men bare ikke har tiden til at passe den. Derfor bliver haven tit meget simpel med blot en græsplæne og en hæk. Her kommer løsningen til, hvordan du får en smuk have men med minimalt havearbejde.

Anlægning af din have

Det hele handler i bund og grund om at dække jorden til og plante nogle nemme planter. Haven behøver slet ikke at være kedelig for at være nem at passe. Faktisk kan du allerede have begået den første fejl – mange tror nemlig, at græsplæner at nemme at holde, men faktisk så tager græsplæner tid. Tiden skal bruges på at slås – cirka er en gang ugen i sommerperioden. Dertil skal du fjerne mos, ukrudt, gøde og vande.

Men kan du leve med, at der vokser mos og andet ukrudt bagerst i haven – det gælder om at finde din balance mellem naturen i haven og det ordentlige og pæne. Men som beskrevet tidligere handler det om, at lave områder i din have, hvor der kan laves barrierer for ukrudtet – det kan gøres via bunddækkende planter. Herefter kan du plante mange af den samme type plante, så du gør vedligeholdelse af haven nemmere og ensartet. Er der bare områder i dine bede, kan du med fordel dække jorden med flis.

Den nemme have

Man kan sige, at hvis du sørger for at slå græsset, klippe hækken og få græskanterne pæne, så er du nået langt, og haven vil se velplejet ud.

Alternativet til bunddækkerne kan være flis. Dækker du dit bed med flis, kan ukrudtsfrøene nemlig ikke få lys nok til at kunne spire. På denne måde undgår du ukrudt, det kræver dog at du sørger for at luge bedet, inden du lægger flis på, da ukrudtet ellers kan vokse op igennem. For at være helt sikker på, at der ikke skal vokse noget op af jorden, kan du vælge at lægge en dug under.

Er du slet ikke til bevoksning af græs eller planter, kan du anlægge en større terrasse bestående af fliser. Det vil give dig en nem løsning, som er let at passe. Du kan på den måde også gøre haven mere spændende, da den bliver mere varieret med flere terrasser og stier kombineret med små bede og planter. Du kan gå på opdagelse og bruge haven til mange ting, fx kan børnene gå på eventyr, I kan spise i have, bade i jeres badetøj eller spille spil i haven.

Nyttedyr i haven

Du kan også få de forskellige nyttedyr til at gøre en del af arbejdet for dig. Dyr som frøer, fugle, insekter og pindsvin er nemme og gavnlige at have, da de spiser masser af de skadedyr, som ellers findes i haven.