Bliv sund og spar penge ved at spise din have

I hårde økonomiske tider vender mange mennesker til køkkenhaver, der kan give friske grøntsager og frugter for færre penge. At spare penge på madbudgettet er dog ikke den eneste fordel ved at dyrke en køkkenhave. Køkkenhaver giver også en vis sikkerhed omkring, hvad vi putter i vores munde – vi ved, hvor fødevaren kommer fra, hvilke kemikalier der er blevet brugt, og at der er ikke brugt unødig transport på at få maden fra have til bord. Samtidig gør køkkenhaven også maden let tilgængelig, og vil få de fleste mennesker til at putte mere grønt ind i deres diæt. Hvis du drømmer om at lave din egen køkkenhave, kommer der herunder nogle gode råd til, hvordan du dyrker frugt og grønt.

 

Start køkkenhaven op

Når du starter din køkkenhave op, skal du være særdeles opmærksom på valg af placering. Særligt solens eksponering bør have stor betydning for, hvor du placerer din køkkenhave, da de fleste afgrøder kræver mindst 6-8 timers sol om dagen. Det er desuden mest optimalt at placere haven på et fladt stykke jord, da det giver afgrøderne de bedste vilkår. Det er også en god idé at starte i det små og udvide efterhånden som erfaringen og lysten stiger. Det anbefales, at man anlægger afgrøderne i efteråret, så de er klar i det tidlige forår.

 

Start ud med krydderurter

Krydderurter er nemme at dyrke, de holder i flere år og smagsgevinsten er kæmpe. De er også relativt dyre råvarer, hvis de købes friske i supermarkedet, og der er derfor mange penge at spare netop her. Krydderurterne er også uundværlige i madlavningen, da de tilfører ens retter en masse smag og friskhed. Nogle hårdføre krydderurter, der både kan klarer vinteren og er nemme at dyrke, er oregano, purløg, rosmarin, timian og citronmelisse.

 

Lette grøntsager og frugter

Der findes også en masse frugter og grøntsager, som – i længden – kan spare dig en god sum penge.  Æbletræer er en god mulighed, særligt for personer med meget lidt tid til havearbejdet, som kan gøre en selvforsynende med æbler fra september fra marts. Forskellige bær, såsom solbær, ribs, stikkelsbær, hindbær og blåbær er også rigtig nemme at dyrke, og kan fryses ned og bruges til saft og syltetøj. Grøntsagshaver kræver en smule mere arbejde, men nogle specifikke arter kræver dog ikke så meget pasning – herunder kan nævnes kartofler, løg, asparges og jordskokker. Andre grøntsager, der passer perfekt til en hjemmedyrkning, er gulerødder, kålsorter og agurker.

 

Det er en skøn fornemmelse at kunne gå ud i sin egen have og høste både frugt, grønsager, bær og krydderurter. Udover sundheds-, penge- og sikkerhedsaspektet, giver det også frisk luft og en speciel nærvær med jord og planter. Så hvis du går med drømmen om en køkkenhave i maven, er det bare med at komme i gang!